Doma 1st AHL; Olimpija vs Gherdeina

AHL; Olimpija vs Gherdeina

1093
Pišem: Marko LUKAN

V ljubljanski dvorani Tivoli se nadaljuje letošnja oblika tekmovanja v mednarodni ligi AHL. V tekmi brez gledalcev Ljubljančanom praktično po dolgem času spet nasproti stoji resnejša ekipa, saj tudi Gherdeina v tekmovanju sodeluje s kar najvišjimi cilji. Prva omembe vredna zadeva se je zgodila ob koncu sedme minute, ko sta morala zaradi grobosti na kazensko klop ljubljanski (izposojeni) zvezdnik Drozg ter igralec italijanske ekipe Vinatzer. Tadej ČIMŽAR je v nadaljevanju domače popeljal v vodstvo.

V enajsti minuti je pri gostih na prisilno hlajenje moral severnoameriški hokejist Wilkins, do nove spremembe rezultata pa ni prišlo. Ko je moral v predzadnji minuti uvodne tretjine zaradi spotikanja na klop za kaznovane še mladi Ljubljančan Mehle, se je gostom ponudila priložnost za izenačenje, do prvega piska sirene pa je le-ti niso izkoristili, tako da je ob prvem odmoru ostalo pri minimalnem vodstvu domačih.

Del kazni, ki je zmajem še ostal, so v drugem delu tudi ubranili. Zaradi igranja z visoko palico je moral v začetku 22. minute vnovič na kazensko klop Drozg, Italijanom pa ni uspelo priti do izenačenja ob igri z igralcem več. Zato pa so gol v 24. minuti po lepi akciji Nika SIMŠIČA spet dosegli igralci Olimpije.

Gostje zmajem niso pustili ležernejšega nadaljevanja, saj so po zadetku slabe tri minute kasneje hitro dali vedeti, da svoje kože v Ljubljani ne bodo prodali poceni. Za Gherdeino je zadel še en severnoameriški hokejist McGowan (2:1).

Sredi 28. minute je bil spet izključen hokejist gostov Vinatzer, domači powerplay pa ni prinesel povišanja vodstva. Olimpija je v nadaljevanju precej napadala in na momente tudi prikazala, zakaj velja za prvega favorita letošnjega tekmovanja. Ker pa sam “prikaz moči” ni bil učinkovit, je v 39. minuti sledila kazen v obliki izenačujočega zadetka za rdeče (strelec Wilkins).

Tretja tretjina je torej obljubljala še mnogo napetosti. Že v drugi minuti tega dela je spet na kazensko klop moral Vinatzer (udarec s palico). Domači so silovito pritisnili, vratar gostov Jacob Wesley Smith pa je s pomočjo soigralcev goste ohranil rezultatsko poravnane s hokejisti v zelenih dresih. Strel od daleč je v 47. minuti presenetil gostujočega vratarja, gol pa je po preusmeritvi paka znova dosegel SIMŠIČ (3:2).

Novo izključitev so si gostje prislužili v 48. minuti, ko je zaradi udarca s palico na prisilni počitek moral Willeit. Domači powerplay ni obrodil sadov,tako da je ostalo do konca še dobrih deset razburljivih minut. Lažje so zmaji zadihali po tistem, ko je v 54. minuti zadel Miha ZAJC (4:2).

V 55. minuti je še drugič zapored na kazensko klop moral Willeit, tekma pa se je po powerplay zadetku Ljubljančanov dokončno prelomila v domačo korist; po lepi kombinaciji je zadel Anže ROPRET.

Gostje se sicer še niso predali, saj je še v isti minuti (57.) znova znižal Sullman Pilser.

Gostom je posvetil žarek upanja le nekaj trenutkov po tretjem zadetku, saj je bil pri Olimpiji izključen Čimžar. Gostje so skušali zelenim bližje priti tudi brez vratarja in z dodatnim napadalcem, vse skupaj pa je rezultiralo z golom v prazno mrežo Gherdeine; strelec je bil prav ČIMŽAR, ki se je vrnil s klopi za kaznovane.

Olimpija je tako tekmo končala z dokaj zanesljivo zmago s 6:3, ob tem pa je dobila tudi jasno opozorilo, da nasprotniki v ligi ne bodo tekem predajali brez boja.