Doma 1st HK True Celje – HKMK Bled |Pokal 2020

HK True Celje – HKMK Bled |Pokal 2020

1305

Po razburjenjih na Bledu minuli konec tedna se počasi pričenja resna hokejska sezona 2020/21. Od danes do konca tedna v prenovljeni, a – zaradi ukrepov v zvezi s koronavirusom – žal prazni dvorani Tivoli v Ljubljani namreč poteka pokalno tekmovanje za novo sezono. Žreb je določil, da sta si v uvodni tekmi nasproti stopili ekipi iz Celja in Bleda. Obe ekipi sta v minulih desetletjih že preživljali boljše čase, v katerih sta članski ekipi znali greniti načrte tudi brez dvoma prvima slovenskima ekipama z Jesenic in Tivolija.

Realnost dandanes je žal drugačna. Praktično prav vsa hokejska okolja v državi (in ni jih prav veliko) se ubadajo s pomanjkanjem sredstev, hokej pa je zelo drag šport. Zdelo se je že, da so Celjani pred nekaj leti z vstopom elektro-gospodarstva spet resneje zakoračili na slovensko hokejsko sceno, ne tako dolgo nazaj pa so fantje iz knežjega mesta osvojili tudi naslov mladinskih državnih prvakov, a so se zadeve hitro sfižile. Na Bledu so v lanski sezoni prejkone vegetirali v članski konkurenci le v državnem prvenstvu, letos pa imajo spet nekoliko bolj ambiciozne načrte.

Težko je bilo pred začetkom predvideti favorite za napredovanje v polfinale pokala. Pred tekmo je bilo znano, da bodo Celjani nastopili le z dvanajstimi hokejisti v polju ter dvema vratarjema, Blejci pa so bili v tem pogledu močnejši za štiri igralce. Že v prvem napadu so Celjani dvakrat streljali na gol blejske vratarke Pie Dukarič, vendar je ostalo pri začetnem rezultatu. Blejci so povedli v začetku tretje minute z golom Tjaša POGAČNIKA. V naslednjih minutah je bilo videti raztrgano igro na obeh straneh. Nekoliko aktivnejši so bili Blejci, vendar je njihove poizkuse zanesljivo blokiral celjski vratar Tomaž TRELC. Prav celjski vratar je v 12. minuti izvedel obrambo, ki bi z lahkoto kandidirala za play of the day. V naslednji minuti se je izjemna priložnost za izenačenje ponudila Celjanom, a je ostalo pri blejskem vodstvu. Blejci so zadeli okvir vrat svojih tekmecev v 15. minuti, v 19. minuti pa so z golom Nika REKARJA le uspeli še drugič premagati izjemnega celjskega vratarja. Prva tretjina se je tako končala s prednostjo dveh zadetkov za hokejiste iz gorenjskega turističnega bisera.

V drugi tretjini je bil Trelc na resni preizkušnji že po pol minute, vendar je spet uspel ubraniti strel Blejcev z leve strani. Obstreljevanje celjskih vrat se je nadaljevalo tudi v prihodnjih minutah, v 24. minuti pa so Blejci povsem izigrali rumeno obrambo in z golom Tadeja BURAZINA povedli s tremi zadetki prednosti. Kar sedem minut igre v drugem delu je minilo preden so rumeni izvedli resnejši pritisk proti vratom Dukaričeve, vedno bolj pa je na plano prihajala njihova utrujenost zaradi kratke klopi za rezervne igralce. Do prve izključitve na tekmi je prišlo v 30. minuti, ko je zaradi zadrževanja s palico na kazensko klop moral Celjan Škrjanec Podergajs, Blejci pa powerplaya niso izkoristili. Spet je sledilo obdobje raztrgane igre na obeh straneh, nekaj ambicij pa so vseeno pokazali tudi še igralci v rumenih dresih. Do konca drugega dela ni več prišlo do spremembe rezultata na semaforju.

V 42. minuti je prišlo do nove izključitve na celjski strani, saj je zaradi grobosti na kazensko klop moral Kukovič. Hitro so Celjani izvedli napad z igralcem manj, vendar je Dukaričeva brez večjih težav strel z levega krila ubranila. V nadaljevanju so belo-modri postavili formacijo v celjski obrambni tretjini, vendar jim tudi v drugem poizkusu v powerplayu ni uspelo doseči gola. Strasti so zavrele v 47. minuti po grobem prekršku Celjana Zupanca za svojimi vrati; vse skupaj se je končalo s tremi igralci v rumenih dresih na kazenski klopi, pri Blejcih pa sta na prisilni počitek morala dva. V svojem tretjem powerplayu so Blejci z golom Luca SLIVNIKA, ki je pred celjskimi vrati po strelu G. Podrekarja z modre črte podstavil palico, končno uspeli premagati Trelca in povedli s štirimi goli razlike. 

V 51. minuti so Celjani stresli okvir vrat Dukaričeve, ki pa je vseeno ohranila svojo mrežo nedotaknjeno. V naslednji minuti je kapetan Blejcev Burazin s svojim drugim golom – pridrsal je okrog vrat utrujenega Trelca in ga ukanil – na tekmi Blejcem priigral vostvo s petimi goli razlike. Trelc je nato zapustil celjska vrata, v katera je stopil rezervni vratar Jaka GAJŠEK. Zanj je vratnica prvič zapela v 54. minuti, a … saj veste, kako pravijo vratarji – vratnica je njihova najboljša prijateljica. Do konca se rezultat ni spremenil več.

Z zanesljivo zmago so se v polfinale tako uvrstili Blejci. Ekipa trenerja Tonija TIŠLARJA je pač s pridom izkoristila več treningov ter številčnejšo ekipo, Celjanom pod vodstvom Roka ROJŠKA pa preostaja za nadaljevanje sezone še veliko dela …

Pišem: Marko LUKAN