Doma 1st AHL; Olimpija mladim Celovčanom zabila ducat golov!

AHL; Olimpija mladim Celovčanom zabila ducat golov!

1023
Pišem: Marko LUKAN

Potem, ko je pred dnevi v Celovcu z goli Ulamca, Bohinca, Simšiča in Panceta HDD SŽ Olimpija že premagala mlado ekipo EC KAC-ja, je il danes na vrsti “povratni dvoboj”. V športu nikoli nobena zadeva ni 100% jasna vnaprej, a vseeno je letošnja postava zelenih toliko močnejša od mladih Korošcev, da bi bilo karkoli drugega, kot zanesljiva zmaga domačih – pravzaprav senzacija. Zmaji so iz različnih vzrokov zadnje tekme odigrali v nepopolni postavi, pa vseeno dosegli pričakovane zmage.

Domači začeli učinkovito

Na tekmi, ki ji je znova prisostvovalo okrog 400 gledalcev, sta tako spet manjkala branilca Planko in M. Čepon, pa napadalec Sotlar in finski vratar Hölsa, pa Sever ter najbolj zveneča okrepitev v zadnjem času – štajerski zvezdnik Jan Drozg. Zmaji so začeli podjetno in že v drugi minuti je M. Zajc pošteno ogrel gostujočega vratarja. Le-ta je prvič pak iz svoje mreže moral pobrati v začetku 3. minute tekme, ko ga je po samostojnem prodoru premagal Žiga PANCE.

Domači so še naprej gospodarili v obrambni tretjini Celovčanov, vratar mlade ekipe KAC-a Florian VORAUER pa je svoje znanje znova resneje moral prezentirati v 5. minuti. V šesti minuti se je nekoliko ogrel tudi ljubljanski vratar Tilen SPREITZER, svoje delo pa je opravil brezhibno. Po odbitem strelu Štebiha od daleč je ob koncu devete minute Anže ROPRET povišal na 2:0 za Olimpijo.

Slabo minuto kasneje se je še enkrat resneje moral izkazati domači vratar. Sledilo je nekaj ne preveč zanimivih minut, v katerih so bili pri paku večinoma domači, v 25. minuti pa so Celovčani po hitrem protinapadu z golom Kanadčana Groulxa znižali na 2:1.

Takoj nato se je ponudila podobna priložnost tudi za domače, a je zeleni niso izkoristili. Ob koncu 16. minute so gostje znova spravili pak v domačo mrežo, gol pa ni bil priznan, saj je bil eden od gostujočih igralcev pred tem v vratarjevem prostoru domačih. V 17. minuti je bil pri gostih zaradi zadrževanja s palico izključen Würschl. Zmaji so nemudoma postavili powerplay formacijo, vendar v prihodnjih dveh minutah niso uspeli doseči novega zadetka. V predzadnji minuti je tudi Olimpija ostala brez izključenega M. Zajca, nekaj kasneje pa sta morala na kazensko klop še Simšič (OLI) ter Pirmann (KAC). Do piska sirene za prvi odmor je ostalo pri minimalnem vodstvu zelenih.

Drugi del povsem v znamenju zmajev

Drugi del je torej Olimpija začela z igralcem manj. Nobene resne situacije ni uspelo pripraviti gostom do trenutka, ko sta ekipi zaigrali številčno izenačeni. Prav pred tem izključeni Miha ZAJC je po lepi podaji Štebiha s strani v nadaljevanju hitro dosegel tretji gol za zmaje, ki so tako v  22. minuti povedli s 3:1.

V 23. minuti je moral ponovno na kazensko klop gostujoči igralec Würschl. Domači so powerplay izkoristili in po lepi kombinaciji preko branilca Miha LOGARJA zabili že za 4:1.

Gostje bi v 25. minuti kaj lahko zadeli za 4:2, po prekinjeni akciji pa je bil zaradi zadrževanja s palico pri zmajih izključen Pance. Olimpija si je ob igralcu manj celo priigrala nekaj nevarnih situacij, ostalo pa je pri treh zadetkih razlike za domače. Nadaljevale so se izključitve, saj je v 27. minuti zaradi spotikanja na kazensko klop pri Celovčanih moral mladi Nizozemec Van Eee. Domača napadalna formacija je hitro vzpostavila nadzor nad dogajanji v gostujoči obrambni tretjini, vendar igralci Olimpije v svojem početju niso bili učinkoviti in priložnost za povišanje vodstva je splavala po vodi. Zaradi napačne menjave je moral v 30. minuti na kazensko klop nov gostujoči igralec, tudi v tej situaciji pa je Celovčanom uspelo ubraniti svojo mrežo. Ni pa jim to uspelo po hitrem protinapadu Olimpije, ko je Janez OREHEK zabil za 5:1.

Še četrta prednost z igralcem več v drugi tretjinji se je zelenim ponudila v 34. minuti, ko je zaradi spotikanja spet moral na hlajenje Pirmann. Ostalo je pri štirih zadetkih razlike. V predzadnji minuti drugega dela je potem vseeno za 6:1 zadel Tadej ČIMŽAR.

Na drugi strani so le nekaj sekund kasneje po gneči pred Spreitzerjem in več zaporednih poskusih gostje le nekako spravili pak pod domačim vratarjem v mrežo in tako znižali na 6:2 (strelec Schönett).

Utrujenega vratarja Celovčanov so zeleni pred drugim odmorom še nekoliko preizkusili, do nove spremembe rezultata pa več ni prišlo.

Zeleni brez popuščanja tudi v tretji tretjini

Igra v zadnji tretjini se je komajda dobro pričela, ko je že čudovito podajo Logarja v 33. sekundi tretje tretjine s podstavljeno palico v gol za 7:2 spremenil Anže ROPRET.

Kaj hitro je nato spet prišlo do spremembe rezultata, saj je v začetku 43. minute je strel Štebiha od daleč v gol za 8:2 spremenil Luka ULAMEC.

Na prisilni počitek je v 44. minuti zaradi zadrževanja s palico moral domači napadalec Ropret, powerplay gostov pa ni bil učinkovit. Tudi v prihodnjih minutah se je nadaljevala dominanca Olimpije. Le-ta se je v nov zadetek manifestirala v 50. minuti, ko je znova zadel branilec Miha LOGAR (9:2).

Sijajen protinapad gostujočih hokejistov je v nadaljevanju s še lepšo obrambo zaustavil Spreitzer. Nadaljevale so se akcije domačih, ki podrejenim Celovčanom preprosto niso pustili trenutka predaha, vse skupaj pa je rezultiralo še z desetim pakom v gostujoči mreži v 53. minuti (strelec Luka ZORKO).

Po zadetku je domača vrata zapustil Spreitzer, tja pa je stopil mladi Nal KAVČIČ. Hitro je bil premagan, saj ga je na cedilu pustila obramba zmajev, zares lep gol pa je ob tem dosegel koroški napadalec Kompain (10:3).

Vnovič so gostje na ledeni ploskvi ostali z igralcem manj v 57. minuti, zaradi zadrževanja s palico pa je bil kaznovan Van Ee. Zmaji so tik pred vstopom v zadnji dve minuti dosegli nov powerplay gol, strelec pa je bil še enkrat Anže ROPRET (11:3).

Dogajanj še ni bilo konec, saj so gostje v svoji obrambni tretjini nespametno izgubili pak in si dobro minto pred konem prislužili novo kazen (Würschl, udarec s palico). Miha ZAJC je v powerplayu zabil za ducat pakov v gostujoči mreži, gledalci pa so domačo ekipo z ledene ploskve pospremili z zasluženim aplavzom.

Olimpija bo naslednjo tekmo odigrala v domači dvorani v soboto proti mladi ekipi iz Linza.