Doma 1st HDD SIJ Acroni Jesenice – HK SŽ Olimpija

HDD SIJ Acroni Jesenice – HK SŽ Olimpija

1308
Pišem: Marko LUKAN

Petkova druga polfinalna tekma je ponudila dvoboj tradicionalnih nasprotnikov iz Jesenic in Ljubljane. Nekateri mu pravijo tudi večni derbi. Roko na srce gre v primeru današnjih nasprotnikov za ekipi, ki na slovenskem hokejskem prizorišču obstajata le po nekaj let, prav gotovo pa je res, da sta obe duhovni naslednici slavnejših predhodnic iz železarskega ter glavnega mesta naše države. Žreb je bil tokrat pač neusmiljen, tako da sta se za mesto v finalu, kamor so se popoldan že uvrstili igralci HKMK Bleda, rdeča in zelena vrsta merili v polfinalu. Pred dnevi so Jeseničani na blejski poletni ligi Ljubljančane že ugnali in si tokrat želeli ponovitve, Olimpija pa je seveda tudi imela svoje račune …

Obe ekipi sta s svojimi četrtfinalnimi nasprotniki opravili rutinsko, obe sta zmagali s po 8:0. Železarjem je uspelo odpraviti Mariborčane, zmajem pa mlado ekipo Jesenic. V obeh ekipah je na tekmi nastopila kopica igralcev, ki so že igrali za obe ekipi. Ob že znanih težavah z branilci so železarji tekmo začeli s sedemnajstimi hokejisti, trener Olimpije Ivo Jan pa ima na voljo štiri polne peterke. V vratih sta začela Žan US pri Jeseničanih ter Paavo HÖLSÄ pri Ljubljančanih. Žalosten je bil pogled na prazne tivolske tribune, ki bi – primerno polne – seveda dodale tudi nekaj dodatnega naboja obračunu. Olimpija je v prvi minuti že dvakrat streljala na vrata Usa, ki pa s streloma ni imel nobenih težav. V prvih minutah so nekaj več želje pokazali zeleni, a si niso pripavili nobene prilonosti. V enajsti minuti je prišlo do obojestranske izključitve za dva različna prekrška. Pri Jeseničanih je na kazensko klop moral Šturm (spotikanje), pri Olimpiji pa Mušič (oviranje). Ob igri štirih proti štirim so bili nekoliko aktivnejši zeleni, tak vtis pa je ostal tudi, ko sta bili ekipi spet v polnih postavah. Še vedno je sicer veljalo, da ne ena in ne druga ekipa nista pripravili ničesar posebej nevarnega, bolj sta iskali luknje v obrambi nasprotnikov. V 17. minuti je bil zaradi oviranja kaznovan igralec Olimpije Logar. Jeseničani so uspeli postaviti napadalno formacijo, ljubljanski vratar pa je nekajkrat kar pošteno moral prikazati svoje sposobnosti. Powerplay Jeseničanom ni pomagal do vodstva. V zadnji minuti so bili precej nevarni igralci Olimpije, ob pisku sirene za odhod na odmor, pa je semafor še vedno kazal začetni rezultat.

Že po trinajstih sekundah nadaljevanja je ob izključitvi Svetine (zadrževanje s palico) Olimpija dobila na voljo powerplay. Po eni izmed akcij hokejistov v zelenem je izjemno posredoval vratar Jeseničanov Us, železarjem pa je uspelo ubraniti kazen. Sotlar je v 24. minuti pred golom Jesenic sijajno našel Panceta, temu pa ni uspelo ukaniti jeseniškega čuvaja mreže. Jeseničani so v 26. minuti zapravili protinapad, strel Hebarja je ubranil Hölsä. Finski vratar se je moral izkazati tudi po strelu Jeseničanov iz bližine v naslednji minuti. Tudi Sodja je v 28. minuti ogrozil vratarja Olimpije, pa hitro zatem dvakrat še Jezovšek, nato pa so dvakrat nevarno streljali tudi Ljubljančani. Igra se je razživela, v 30. minuti pa je na prisilni dvominutni počitek zaradi spotikanja moral Jeseničan Stojan. Olimpija je nemudoma postavila napadalno formacijo v kateri pa igralci v zelenih dresih sprva niso bili uspešni, kasneje pa so Jeseničani vedno znova pošiljali pak stran od svojih vrat. Nekaj razburjenj je sledilo v 34. minuti; po eni izmed obramb Usa sta se pred golom Jesenic prerivala Đumić in Pance, oba pa sta si prislužila dvominutno hlajenje na klopi za kaznovane igralce. Lepa priložnost za zadetek se je v 35. minuti po protinapadu ponudila Zorku, a je vratar železarjev zaustavil tudi dva njegova poizkusa.  Po nekaj minutah borbene, a raztrgane igre, so hokejisti Olimpije v 39. minuti premagali Usa, sodnika pa sta nemudoma pokazala, da gol ne velja zaradi oviranja jeseniškega vratarja. Vedno več je bilo iskric v dvobojih med igralci, tudi druga tretjina pa se je končala z rezultatom 0:0.

Eno izmed vprašanj, ki se je zastavljalo pred tretjo tretjino, je bilo, ali bo tista ekipa, ki bo zadela prva, tekmo tudi dobila. V prvih minutah je bilo spet videti obilo borbenosti, malo pa dobrega hokeja. Ekipi se pač dobro poznata, sezona se šele dobro pričenja, razmerja pa so očitno v tem trenutku precej izenačena. Vse do 50. minute se ni zgodilo nič omembe vrednega, potem pa je bil pri Jeseničanih izključen Kočar. Olimpija je nemudoma postavila napadalno formacijo in nekajkrat nevarno sprožila, potem pa so po naletu na ljubljanskega kapetana Mušiča za vrati zavrele strasti. Iz vsega skupaj se je izcimila kazen zaradi držanja za Sotlarja, deset minut disciplinske kazni pa si je prislužil tudi ljubljanski kapetan, ki se ni mogel sprijazniti s tem, da nalet nad njim ni bil okarakteriziran kot prekršek. Nekaj kasneje so seveda powerplay imeli Jeseničani, a tudi oni bili neuspešni. V 56. minuti je eden od Olimpijinih igralcev priletel v jeseniškega vratarja, a tokrat k sreči ni prišlo do fizičnega obračunavanja. V zadnjih minutah rednega dela so bili v želji po zadetku precej agresivni Ljubljančani, Do novih razburjenj je prišlo ob koncu 58. minute, ko so se zeleni že veselili zadetka po odbijanju paka pred jeseniškimi vrati, eden od glavnih sodnikov pa je spet pokazal, da pak ni prešel vratarjeve gol-črte. Zaključek rednega dela tekme je bil v znamenju zelenih, Jeseničani pa so s fanatično borbenostjo napade zelenih vedno znova blokirali. Tudi tretja tretjina torej ni prinesla zadetkov.

Podaljšek v igri treh proti trem je imel trajati pet minut (ali do doseženega “zlatega gola”). Po slabi minuti se je lepa priložnost za zmagoviti zadetek ponudila Logarju, Us pa je iz dvoboja spet prišel kot zmagovalec. V nadaljevanju so dvakrat nevarno streljali železarji. Spet so sledili napadi Olimpije, ki so bili nekajkrat tudi nevarni, ob koncu pa se je tudi podaljšek končal brez gola.

Z izvajanjem kazenskih strelov so začeli železarji, Jezovšku pa ni uspelo premagati finskega vratarja. Le-ta je po strelu skočil v hrbet Jezovšku, a ni prišlo do pretepa. Za Olimpijo je prvi streljal (in zgrešil) Sotlar. Za Jesenice je bil drugi neuspešen Hebar, za Olimpijo pa Zajc. Jaka ŠTURM je kot tretji izvajalec povedel Jeseničane v vodstvo, Čepon pa za Olimpijo ni uspel izenačiti. Četrti pri Jeseničanih je bil Đumić, ki mu je finski vratar Olimpije strel ubranil. Tudi Čimžarju ni uspelo izenačiti za zelene. Kot peti je za Jeseničane streljal Svetina, a ni uspel, na drugi strani pa je Žan US ubranil strel Pancetu in železarji so se uvrstili v finale.