Doma 1st HKMK Bled – HDD SIJ Acroni Jesenice #FINALE | Pokal Slovenije 2020

HKMK Bled – HDD SIJ Acroni Jesenice #FINALE | Pokal Slovenije 2020

1396
Pišem: Marko LUKAN

Napočil je dan velikega finala pokalnega tekmovanaj za sezono 2020/21. Malokdo je napovedoval, da se bosta v finalu udarili ekipi HKMK Bleda in HDD SIJ Acroni Jesenic, ampak obe ekipi sta si z veliko mero borbenosti in v potu svojih obrazov mesto na zadnji tekmi trdo prislužili. Žalostna kulisa praznih tribun v ljubljanski hali Tivoli je kot izrazite favorite za zmago postavila Jeseničane, Blejci pa tudi niso na led stopili že z vnaprej razvito belo zastavo. Konec koncev – finala se ne igrajo, pač pa – zmagujejo, kakor pravi priljubljena Å¡portna krilatica.

Tekma se je začela s priložnostjo za Blejce, v tretji minuti pa so igralci iz gorenjskega turističnega bisera dobili na voljo še powerplay ob izključitvi Urukala zaradi naleta s palico. Hitro se je ponudila priložnost železarjem celo ob igralcu manj, pa tudi sicer so se Jeseničani suvereno ubranili. Prvi gol na tekmi je padel v šesti minuti, ko je Mirko ĐUMIĆ ukanil blejsko vratarko Pio DUKARIČ. V naslednji minuti je izza gola pridrsal še Jaka SODJA in znova ugnal blejsko vratarko. Na 3:0 je povišal Žan JEZOVŠEK v osmi minuti, trener Blejcev Toni TIŠLAR pa je nemudoma zahteval polminutni time-out. Tudi po tem so si železarji hitro priigrali priložnost. Četrtič je bila Dukaričeva premagana v 11. minuti, a sta sodnika zadetek Jeseničanom zaradi igranja z visoko palico razveljavila. Skorajda identičen zadetek so Jeseničani zabili v 13. minuti; tokrat sta ga sodnika priznala, zadel pa je Andrej HEBAR, ki je bil sicer tudi strelec razveljavljenega gola. V 15. minuti je v drugem poizkusu zadel še Jaka ŠTURM (5:0). Kazen zaradi igranja z visoko palico si je v 18. minuti prislužil blejski branilec Klančar. Powerplay železarjev ni bil nevaren, prva tretjina pa se je končala z visokim vodstvom Jeseničanov s 5:0.

V drugi tretjini je med vratnici Blejcev stopil komaj 16-letni Mark JUSTIN. Že v prvi minuti nadaljevanja je bil pri Jeseničanih izključen Rajsar. V 23. minuti se je izjemna priložnost za častni gol ponudila mlademu blejskemu napadalcu Slivniku, dvoboj iz oči v oči pa je suvereno dobil jeseniški čuvaj mreže Žan US. Mladi blejski vratar je prvič klonil v 25. minuti, ko je z desne strani svoj drugi zadetek na tekmi dosegel JEZOVŠEK (6:0). Nadaljevanje ni prineslo posebnih razburjenj, do nekaj igre in polpriložnosti so prišli tudi Blejci. Zaradi napačne menjave je v 31. minuti na klop za kaznovane moral Jeseničan Svetina, v golu železarjev pa je USA zamenjal Urban AVSENIK. Powerplay Blejcem ni prinesel tako želenega zadetka. V 37. minuti je zaradi spotikanja pri Blejcih kazen dobil Pančur. Jeseničani so praktično ob koncu blejske kazni zabili sedmič na tekmi, svoj drugi gol pa je po lepi kombinaciji železarjev zabil HEBAR. Sedem golov razlike po dveh tretjinah je seveda vse dvome o zmagovalcih finalne tekme že razblinilo, ostalo pa je še dvajset minut čiste igre.

V zadnji tretjini je tempo igri močno upadel. Po poškodbi Urukala v drugi tretjini so jeseniškemu strategu Mitji ŠIVICU ostali na razpolago le še štirje branilci. Mladi blejski vratar se je v 44. minuti izkazal z lepo obrambo, v naslednji minuti pa ga je rešila vratnica. V 37. minuti sta morala hkrati na kazensko klop Jeseničana Šturm in Crnović. Blejci so hitro postavili napadalno formacijo in praktično polni dve minuti obstreljevali gol železarjev. Gola niso dosegli, so pa hitro zatem spet imeli na voljo powerplay, ker so Jeseničani vnovič napačno menjali. Končno so tudi modri ob igri z igralcem več dosegli častni zadetek, jeseniškega vratarja pa je premagal 15-letni Urban PODREKAR (7:1). Zadnjo tretjino so s tem zadetkom Blejci tudi dobili.

Pokalno lovoriko so tako osvojili hokejisti SIJ Acroni Jesenic. Ob tem ne gre prezreti mlade blejske ekipe, ki je z uvrstitvijo v finale presenetila slovensko hokejsko javnost. Kapetan Jeseničanov Andrej TAVŽELJ je nato prejel pokal za zmagovalce pokalnega tekmovanja za sezono 2020/21 in zastor nad prvim uradnim tekmovanjem v novi sezoni je lahko padel.

Čestitamo!