Doma 1st HK SŽ Olimpija – HD Hidria Jesenice |Pokal 2020

HK SŽ Olimpija – HD Hidria Jesenice |Pokal 2020

1248
Pišem: Marko LUKAN

Zadnji četrtfinalni dvoboj je bil dvoboj med Davidi (Hidria Jesenice) in Goliati (HDD SŽ Olimpija). Mlado jeseniško moštvo v zadnjih sezonah skuša početi nekaj podobnega, kot je mlajšim (s kakim veteranom) hokejistom nekoč ponujala HK Kranjska Gora – nabiranje izkušenj ter prvi stik s članskim hokejem. Pred desetletji so tudi v Ljubljani poskušali nekaj podobnega z ekipo, ki se je imenovala Tivoli. Ljubljanski hokejisti so bili pred tekmo verjetno najizrazitejši favoriti v tej četrtfinalni seriji, saj s postavo, kakršno imajo, letos v vseh tekmovanjih, v katerih so že, nastopajo trenutno ali še bodo nastopali, po trditvah vodilnih v klubu – naskakujejo sam vrh. Minuli konec tedna jim je en etapni cilj na Bledu že spolzel iz rok, vendar se pri Olimpiji s tem niso prav dosti obremenjevali, saj je šlo prejkone za pripravljalni turnir pred resno tekmovalno sezono. Pri mladi jeseniški ekipi je bil najstarejši igralec na tekmi 23-letni Rok Svetina, večina igralcev pa je stara med 15 in 18 let in jasno je bilo, da bodo mladi železarji le stežka parirali zvezdniški ekipi zelenih.

Olimpija je silovito pritisnila takoj na začetku. Mladim železarjem se je nekako uspelo ubraniti, že v drugi minuti pa se jim ponudila priložnost v powerplayu, saj je na kazensko klop zaradi spotikanja moral Zibelnik. Zeleni so suvereno zadrževali pak in se brez težav ubranili. V nadaljevanju so Ljubljančani najprej zadeli vratnico jeseniškega vratarja Nejca ŽAGARJA, v 7. minuti pa po napaki Jeseničanov v obrambi preko Jureta SOTLARJA tudi povedli. V deveti minuti je svojo fizično moč lepo izkoristil Miha ZAJC, se iz kota prebil pred Žagarja in zabil za 2:0. V deseti minuti je bil pri Jeseničanih izključen Podrekar (nalet s palico), mladi železarji pa so z obilico požrtvovalnosti uspeli ubraniti dve minuti številčnega deficita. V nadaljevanju so nekaj napadalnih ambicij pokazali tudi Gorenjci, vendar finski vratar Olimpije Paavo HÖLSA ni imel resnejših težav. Spet je sledilo obdobje premoči Olimpije, nekako pa so z obilico borbenosti parirali mladi Jeseničani. Dva gola razlike sta moštvi ločila tudi po pisku sirene za odhod na prvi odmor.

V drugem delu je med ljubljanski vratnici stopil Tilen SPREITZER. V 22. minuti so si Ljubljančani prislužili dvominutno kazen (M. Čepon, oviranje), Jeseničani pa so pogumno postavili napadalno formacijo in se v eni izmed akcij že veselili zadetka, vendar ga sodnik ni priznal. V 26. minuti je bil izključen jeseniški branilec D. Lukan (spotikanje), mladi železarji pa so se z igralcem manj ubranili. Sledila je tudi izključitev na strani zelenih (Ulamec, zadrževanje s palico), Jeseničani pa so v powerplayu zadeli prečko. V 33. minuti so zeleni z golom SOTLARJA povedli s 3:0. V 36. minuti je pri Olimpiji zaradi igranja z visoko palico na kazensko klop moral Ž. Flajs in spet se je železarjem ponudila priložnost za častni zadetek. Ljubljančani so ušli v protinapad, ki pa ga je izvrstno ubranil jeseniški vratar Žagar. Trener mladih Gorenjcev Gaber GLAVIČ je hitro za tem zahteval time-out in skušal nekoliko odpočiti in znova motivirati svoje fante, vendar mladi ekipi z Jesenic ni uspelo storiti česa konkretnejšega do izteka kazni za Olimpijo. V zadnji minuti tega dela je dvakrat zadel za Olimpijo Tadej ČIMŽAR. Najprej se je to zgodilo po odbijanju paka in manjši zmedi v jeseniški obrambi, nato pa po novem fliperju še v povsem zadnji sekundi tega dela. 

Že v prvi minuti zadnje tretjine je nekoliko preveč živčno v enem od dvobojev ob ogradi regiral ljubljanski napadalec Ž. Pance in si prislužil kazen. Številčne prednosti železarji znova niso izkoristili, so pa ob koncu 44. minute spet prejeli gol; strelec je bil Aleš MUŠIČ. Do nove izključitve na strani mladih železarjev je prišlo v 47. minuti, zaradi držanja palice pa je bil izključen Podrekar. Zaradi obojestranskega prerivanja pred vratarjem Žagarjem sta bila hitro zatem hkrati izključena še Škof pri Jesenicah in M. Čepon pri Olimpiji, zeleni pa so z golom Nika SIMŠIČA v 50. minuti povedli s 7:0. Zaradi naleta s palico je bil nato izključen Baloh pri Jesenicah. Z igralcem več Olimpija ni zadela, je pa še tretjič na tekmi zadel ČIMŽAR v 53. minuti. Do nove izključitve pri železarjih je prišlo v 54. minuti, zaradi igranja z visoko palico pa je na prisilni počitek moral Zor. Nekako se je Gorenjcem spet uspelo ubraniti, ob izključitvi Zibelnika v 58. minuti pa se jim je ponudila še ena priložnost za dosego častnega gola. Pošteno utrujenim mladim Jeseničanom z igralcem več ni uspelo storiti ničesar omembe vrednega in končalo se je z 8:0.

Olimpija je dostojno upravičila vlogo izrazitih favoritov in se suvereno uvrstila v polfinale, v katerem se bo pomerila s člansko ekipo HDD SIJ Acroni Jesenic, mladi Jeseničani pa si za borbeno predstavo tudi zaslužijo čestitke.