Doma 1st Derbi za začetek nove sezone lige AHL zanesljivo dobili zmaji

Derbi za začetek nove sezone lige AHL zanesljivo dobili zmaji

959
Pišem: Marko LUKAN

Težko so v danih razmerah ljubitelji hokeja čakali začetek nove sezone v ligi AHL. Medtem ko je tekmovanje v državnem prvenstvu že dodobra dobilo zalet in je bilo z zmagoslavjem Jeseničanov končano tudi pokalno tekmovanje, je bilo na nekoliko modificirano tekmovanje v Alpski hokejski ligi potrebno počakati do prvega oktobrskega vikenda. Tekmeca sta se v novi sezoni pomerila že dvakrat, obe srečanji pa so tesno dobili železarji. Zmaji so nemudoma odstavili trenerja Iva Jana in brez dvoma v domači dvorani Tivoli prvič v novi sezoni načrtovali sneti skalp rdečim.

Vzporedno s samo tekmo je Darko Prusnik, slovenska hokejska legenda, skušal podreti svetovni veteranski rekord v dvigovanju uteži … in ga tudi podrl (v 60 minutah je ob doping kontroli dvignil 50kg kar 1081-krat).

Olimpija je povedla že v 51. sekundi tekme, ko je Miha ZAJC praktično pripeljal pak v jeseniško mrežo. Slabe pol minute kasneje so prvič malce zavrele strasti pred golom jeseniškega vratarja Žana USA, takoj po sodniškem metu pa so po strelu Nejca BRUSA od daleč zmaji vodili že z 2:0.

Zaradi naleta s palico je bil nato pri Ljubljančanih izključen Ulamec, šokiranim železarjem pa v powerplayu ni uspelo storiti ničesar. Nekaj prihodnjih minut ni bilo tako intenzivnih, vseeno pa so odločnejše delovali zeleni. Dva nevarna strela od daleč zapored je v 11. minuti ubranil Us. Sledila je izključitev Stojana (JES) zaradi zadrževanja s palico, vendar so se belo-rdeči branili brez večjih težav. Delo jim je olajšal Sever, ki je moral na kazensko klop pri Ljubljančanih. Zmaji so tik pred iztekom kazni celo ob igralcu manj z golom zimzelenega kapetana Aleša MUŠIČA povišali na 3:0.

Sledila je obojestranska izključitev, saj sta se nekoliko petelinila Sotlar (OLI) in Kočar (JES). Obe kazni sta minili brez novih rezultatskih sprememb. Zeleni niso izkoristili situacije ena na ena v 18. minuti, trinajst sekund pred koncem tretjine pa so ostali brez izključenega Zajca, ki je bil po nepotrebnem pregrob v napadalni tretjini. V prvi tretjini povsem anemične Jeseničane so Ljubljančani tudi močno nadstreljali in zanimivo je bilo pričakovati, kakšno bo razmerje moči v drugi tretjini.

Jeseničani so torej drugi del začeli s prednostjo igralca, a jim ob številčni prednosti ni uspelo znižati zaostanka. Novo izključitev so si zeleni prislužili v 26. minuti (Sotlar, zadrževanje s palico). Gostje so nemudoma postavili napadalno formacijo in z golom Žana JEZOVŠKA tudi prvič premagali finskega vratarja Olimpije Paava HÖLSO (3:1).

Priložnost, da se še bolj približajo, so Jeseničani dobili v 29. minuti, ko je bil zaradi držanja izključen Olimpijin napadalec Čimžar. Tokrat je bil penalty-killing zmajev bolj zbran, tako da sta ekipi v drugo polovico tekme vstopili pri nespremenjenem rezultatu. V 33. minuti so gostje hokejiste v zelenem močno stisnili v obrambno tretjino in nekajkrat zapretili, domača mreža pa se ni zatresla. Nevarni so bili v nadaljevanju tudi domači. Tekla je 36. minuta, ko so igralci Olimpije povsem izigrali obrambo gostov in pak pripeljali praktično v gostujočo mrežo ter povedli s 4:1; strelec je bil Martin BOHINC.

Nekaj iskric je preskočilo v 37. in 38. minuti, sodniki pa so sprva še znali pravočasno poseči med hokejiste. Počilo je v nadaljevanju, ko sta na kazensko klop morala Orehek (OLI) in Jezovšek (JES). Jeseničani bi tik pred iztekom igralnega časa skorajda dosegli zadetek, končalo pa se je podobno, kot po prvi tretjini – s tremi zadetki prednosti za Olimpijo.

Novo kazen si je Zajc prislužil v 42. minuti, tokrat zaradi naleta na ogrado. Jeseničani so prebili dve minuti v napadalni tretjini, do novega znižanja pa jim  ni uspelo priti. Olimpija je bila ob popolnih postavah v nadaljevanju nevarna. V 47. minuti je zaradi držanja pri železarjih na kazensko klop moral kapetan Tavželj. Zeleni so v powerplayu oblegali vrata Jesenic, ki so pošteno trpele, nekajkrat pa jih je rešil tudi vratar Us. Zaradi igranja z visoko palico je v 50. minuti na prisilni počitek moral ljubljanski napadalec Ropret, minuto kasneje pa mu je pri železarjih sledil Glavič (držanje). Tudi po izteku obeh kazni je bil rezultat enak tistemu iz prejšnje tretjine, je pa Olimpija na 5:1 povišala z golom Miha ZAJCA v 54. minuti.

Tudi v nadaljevanju so bili igralci v zelenih dresih še naprej agresivnejši in železarjem praktično niso pustili razviti nobene igre. V 57. minuti je moral na kazensko klop še jeseniški branilec Urukalo (igra z visoko palico), zmaji pa so odlično predstavo kronali še s powerplay golom Marka SEVERJA (6:1, 58.min.).

Lepe zmage žal niso mogli proslaviti pred večjim številom svojih navijačev; tribune so bile v skladu s smernicami v zvezi s covidom razprodane, derbi pa si je ogledalo 400 navijačev. Zmajem se je močno poznala roka trenerja Gregorja POLONČIČA, saj so delovali povsem drugače, kot na uvodu v sezono na turnirju na Bledu ter nato na pokalnem tekmovanju, Jeseničani pa so z današnjo bolečo zaušnico tudi dobili dobre smerokaze za delo v prihodnjih dneh.